Kasza z łuskanego ziarna prosa.
Uważana za jedną z najzdrowszych kasz na świecie.
Jest zasadotwórcza - odkwasza nas organizm.
Ma dużo łatwo przyswajalnego białka oraz witaminy B1, B2, B6
a także żelazo i miedź.
Kasza jaglana nie uczula, jest lekkostrawna i bezglutenowa.
Działa antywirusowo, pomaga w stanie zapalnym błon śluzowych,
osusza z nadmiaru śluzu w organizmie.
Ponadto zawiera krzemionkę, która wpływa na stan włosów, skóry i paznokci.
Można ją jeść na ciepło, jako dodatek do mięsa i warzyw.
Można też dodać ją do sałatki :)
Zdrowie na talerzu w postaci małych kulek :)
Składniki:
60 g kaszy jaglanej
1 mały ogórek zielony
2 rzodkiewki
1/4 kapusty pekińskiej małej
jogurt naturalny
koperek świeży
ser solankowy szopski lub feta
sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą gorącą wodą.
Płuczemy długo, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki.
Gotujemy w osolonym wrzątku ok.20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
Odstawiamy pod przykryciem, żeby napęczniała i zmiękła.
(Na 1 szkl. kaszy potrzebujemy 2,5 szkl. wrzątku)
Na tarce ścieramy obranego ogórka i rzodkiewki.
Kapustę myjemy, osuszamy i siekamy.
W szklance mieszamy na gładko:
1 łyżkę jogurtu, szczyptę pieprzu, kawałek słonego sera i pokrojony koperek.
Na talerz wykładamy gotową kaszę (może być ciepła).
Posypujemy poszatkowaną kapustą.
Oprószamy solą.
Na to kładziemy ogórka i rzodkiewkę.
Polewamy sosem koperkowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz