Fenkuł czyli koper włoski lub koper słodki.
Pochodzi z rodziny selerowatych.
Niepozorna bulwa kryje w sobie zaskakujący smak.
Pachnie lekko anyżem, smakuje słodkawo i korzennie.
Fenkuł można jeść na surowo, grillować czy zapiekać.
Często wzbogaca się nim smak zup.
Do tego ma szereg właściwości zdrowotnych.
O tym dalej :)
Ja po pierwszym spróbowaniu, uważam fenkuł za jedno z ciekawszych warzyw.
I smakuje super!
Właściwości lecznicze kopru włoskiego:
Fenkuł chroni układ krwionośny, obniża ciśnienie tętnicze
i wzmacnia układ immunologiczny.
Błonnik w nim zawarty pomaga usuwać metale ciężkie
i szkodliwe produkty przemiany materii z organizmu.
Jest niskokaloryczny więc idealnie sprawdzi się przy dietach odchudzających.
Do tego pomaga na wzdęcia i problemy żołądkowe.
Wzmaga laktację u karmiących matek, a także, podany jako herbatka dla niemowląt, łagodzi kolki.
Koper pomaga przy suchym i męczącym kaszlu.
Ma właściwości wykrztuśne,
Ponadto wywar z kopru łagodzi objawy przeziębienia i grypy.
Fenkuł jest wykorzystywany jako środek pobudzający seksualnie i wzmacniający potencję u mężczyzn. Działa relaksująco na nerwy i wzmaga podniecenie.
Smakowo idealnie komponuje się z brokułem, kalafiorem, pomarańczami, gruszkami lub ziemniakami.
Jaki fenkuł to dobry fenkuł?
Bulwa powinna być twarda i jasna z zielonymi pędami.
Lepiej nie kupować gumowych i szarych okazów, bo mogą okazać się łykowate po przyrządzeniu.
W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.
Smak tego ciekawego warzywa poznacie, łącząc go z pomarańczem :)
Składniki:
Fenkuł myjemy i kroimy pionowo w paski.
Układamy na brytfance.
Cebulkę kroimy drobno i dodajemy na koper.
Z pomarańczy wyciskamy sok.
Jeżeli do wyciskanego soku wpadnie nam trochę miąższu,nic nie wyjmujemy :)
Kawałki mogą pływać w sosie.
Do wyciśniętego soku dodajemy 2 łyżki oleju,
troszkę pieprzu i soli.
Dokładnie mieszamy.
Polewamy pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st.C
i pieczemy 25 minut.
lub jako dodatek do obiadu (np.z kaszą lub ziemniakami)
0 komentarze:
Prześlij komentarz