Roszponka, roszpunka, rapunkuł, kozłek czy raszpanka.
Ta niepozorna roślinka pobudza trawienie i łagodzi system nerwowy,czyli uspokaja skołatane nerwy :)
Roszponka to źródło beta karotenu (prowitaminy A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych: żelaza, potasu, manganu, miedzi a także cynku i wapnia.
Jest niskokaloryczna (ok. 21 kcal).
Zawiera mały indeks glikemiczny, ważny dla osób chorych na cukrzycę
lub z podwyższonym poziomem cukru we krwi.
Ma lekko orzechowy posmak i pasuje do każdej sałatki.
Składniki:
duża garść roszponki
1/4 papryki czerwonej
2 rzodkiewki
mała marchewka
garść orzechów nerkowca
1 łyżeczka czarnego sezamu
por (2 cm kawałeczek)
sól
odrobina ulubionego oleju
Wykonanie:
Roszponkę płuczemy i osuszamy.
Kładziemy na talerzu.
Paprykę kroimy w paski, rzodkiewkę w półplasterki.
Marchewkę obieramy i kroimy obieraczką w cienkie długie paski.
Pora siekamy drobniutko.
Wszystkie warzywa układamy na roszponce.
Dodajemy orzechy nerkowca i czarny sezam.
Oprószamy solą i skrapiamy ulubionym olejem np.sezamowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz