Proste a jednak wykwintne danie.
Bakłażan zapiekany z serem mozzarella.
Wszystko z nutą tymianku oraz zaatar'u.
Pestki granatu dopełniają to smakowite szaleństwo :)
Składniki:
1 bakłażan
1 owoc granatu
1 kulka sera mozzarella
przyprawy:
sól, pieprz, zaatar, tymianek,
olej
Wykonanie:
Bakłażana dokładnie myjemy i kroimy na pół.
Nacinamy miąższ każdej połówki, tak aby powstała krateczka.
Za pomocą pędzelka smarujemy miąższ olejem.
Bakłażan wciągnie każdą ilość tłuszczu, także ostrożnie z ilością :)
Wystarczy po łyżeczce na każdą połówkę.
Lekko oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C.
Pieczemy 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy brytfankę i układamy na bakłażanach plastry mozzarelli.
Wszystko obsypujemy Zaatar'em.
Wstawiamy znowu do piekarnia na 10 minut.
Gotową potrawę ozdabiamy pestkami granatu.
Podajemy na ciepło.
0 komentarze:
Prześlij komentarz