Czy pierogi muszą być tylko z kapustą, mięsem albo ruskie?
Niekoniecznie...
Wszelkie wariacje są mile widziane.
Moja jest szpinakowa i na słono.
Składniki:
pęczek świeżego szpinaku
kilka suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 cebulka
1 łyżeczka pesto
spory kawałek sera szopskiego (ew.ser feta)
oregano,
czarny pieprz mielony
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto wg przepisy.
Rozwałkowujemy bardzo cienko.
Filiżanką wykrawamy krążki, które nadziewamy farszem i sklejamy.
Gotowe pierożki gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 minuty.
Farsz do pierożków:
Na patelni podsmażamy suszone pomidory, pokrojoną cebulkę i czosnek
(do smażenia możemy użyć oleju ze słoika po suszonych pomidorach).
Na patelnię kładziemy umyty szpinak.
Podlewamy do szklanką wody.
Dodajemy łyżeczkę pesto, oregano, i odrobinę pieprzu czarnego.
Dodajemy słony ser.
Całość gotujemy aż woda odparuje i masa zgęstnieje.
Gotowym farszem nadziewamy pierożki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz