Jeżeli znudziły Ci się zwykłe ziemniaki do obiadu,
będzie to bardzo smaczna odmiana.
Tradycyjne kopytka, bez sera.
Można podawać je prosto z wody lub odsmażyć na patelni, okraszając skwarkami.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2-3 szkl. mąki pszennej
1 jajko
sól
kawałek słoniny na skwarki lub chudego boczku
Wykonanie:
Po ugotowaniu ziemniaków, trzeba je dobrze stłuc albo przecisnąć przez praskę.
Dodajemy do nich 2 szkl. mąki i 1 jajko i dobrze zagniatamy.
Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy jeszcze mąki.
Formujemy długie rulony ciasta.
Kroimy na kawałki.
W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia.
Solimy 1 łyżeczkę.
Wrzucamy kopytka na wrzątek i gotujemy ok.8 minut
od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch .
Podajemy prosto z wody lub odsmażamy na patelni na odrobinie tłuszczu.
Możemy okrasić kopytka skwarkami.
Aby je zrobić kroimy słoninę lub chudy boczek w małe kosteczki,
kładziemy na suchą patelnię i wytapiamy skwarki.
Powinny być zrumienione i chrupiące.
0 komentarze:
Prześlij komentarz