Subscribe:

Labels

niedziela, 10 stycznia 2016

Glony Wakame

Brązowe wodorosty Wakame (Undaria pinnatifida) są popularnym składnikiem w kuchni japońskiej.
Algi te dodaje się do zup, sałatek, przystawek.

Nie musimy jechać do Japonii, żeby ich spróbować :) są łatwo dostępne w sklepach ze zdrową żywnością - w postaci suszonej lub w zalewie.

Polecam zapoznać się z ich właściwościami i - być może - wprowadzić do swoich dań.
Niepozorne algi a tyle w nich zdrowia siedzi! 



Właściwości Wakame:

Jedną z głównych zalet tych glonów jest fukoksantyna 
- charakteryzująca się właściwościami przeciwcukrzycowymi, 
a co za tym idzie działa odchudzająco, co zapewne ucieszy osoby na diecie.

Fukoksantyna znacznie wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej otaczającej narządy wewnętrzne zapobiega akumulacji tłuszczów.
Ponadto podkręca produkcję DHA w wątrobie - to jeden z nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3.Tym samym chroni nasz organizm przed chorobami serca, miażdżycą, zawałami oraz udarami mózgu.



Wakame to żródło jodu, wapnia, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego
witaminy A, C, E, K.

Zawarty w Wakame jod wspomaga pracę tarczycy,
 która odpowiada za gospodarkę hormonalną całego organizmu i reguluje procesy zachodzące w całym organizmie (od rozwoju komórek i układu nerwowego- po procesy przemiany materii)

Magnez pozytywnie wpływa na wytwarzanie hormonów oraz zwiększa 
wykorzystanie białka przez organizm, wspomagając procesy wzrostu i naprawy komórek.

Wapń warunkuje prawidłowy rozwój kości i zębów - ten też znajdziecie w Wakame.
Ze względu na swoje właściwości zapobiegające osteoporozie, polecane są kobietom, które są najbardziej na te schorzenie narażone.


To szybki skrót o glonach Wakame.

W kuchni jest jeszcze wiele rodzajów alg, o których z czasem napiszę.
Każde mają niesamowite właściwości prozdrowotne.
Szukajcie, próbujcie i smakujcie :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz