Brązowe wodorosty Wakame (Undaria pinnatifida) są popularnym składnikiem w kuchni japońskiej.
Algi te dodaje się do zup, sałatek, przystawek.
Nie musimy jechać do Japonii, żeby ich spróbować :) są łatwo dostępne w sklepach ze zdrową żywnością - w postaci suszonej lub w zalewie.
Polecam zapoznać się z ich właściwościami i - być może - wprowadzić do swoich dań.
Niepozorne algi a tyle w nich zdrowia siedzi!
Właściwości Wakame:
Jedną z głównych zalet tych glonów jest fukoksantyna
- charakteryzująca się właściwościami przeciwcukrzycowymi,
a co za tym idzie działa odchudzająco, co zapewne ucieszy osoby na diecie.
Fukoksantyna znacznie wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej otaczającej narządy wewnętrzne zapobiega akumulacji tłuszczów.
Ponadto podkręca produkcję DHA w wątrobie - to jeden z nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3.Tym samym chroni nasz organizm przed chorobami serca, miażdżycą, zawałami oraz udarami mózgu.
Wakame to żródło jodu, wapnia, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego,
witaminy A, C, E, K.
Zawarty w Wakame jod wspomaga pracę tarczycy,
która odpowiada za gospodarkę hormonalną całego organizmu i reguluje procesy zachodzące w całym organizmie (od rozwoju komórek i układu nerwowego- po procesy przemiany materii)
Magnez pozytywnie wpływa na wytwarzanie hormonów oraz zwiększa
wykorzystanie białka przez organizm, wspomagając procesy wzrostu i naprawy komórek.
Wapń warunkuje prawidłowy rozwój kości i zębów - ten też znajdziecie w Wakame.
Ze względu na swoje właściwości zapobiegające osteoporozie, polecane są kobietom, które są najbardziej na te schorzenie narażone.
To szybki skrót o glonach Wakame.
W kuchni jest jeszcze wiele rodzajów alg, o których z czasem napiszę.
Każde mają niesamowite właściwości prozdrowotne.
Szukajcie, próbujcie i smakujcie :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz