Połączenie soczewicy, ryżu i cebuli.
Zaskakuje swoim słodkim smakiem i aromatem.
To porządna dawka pełnowartościowego białka.
Kto raz spróbuje, ten pokocha ten zestaw :)
Składniki:
1 puszka soczewicy
1 szkl. ryżu pełnoziarnistego np. basmati
2 małe cebule
natka pietruszki
sól, pieprz
olej
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Soczewicę odsączamy na sitku
i wrzucamy do miski.
Ryż (u mnie pełnoziarnisty basmati) płuczemy w zimnej wodzie
i wrzucamy na wrzątek (2,5 szkl).
Gotujemy 30 minut.
Cebulę obieramy i kroimy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju.
Wrzucamy cebulę i na bardzo małym ogniu powoli dusimy.
Gdy cebulka będzie zeszklona i nabierze złotego koloru,
posypujemy ją odrobiną cukru i mieszamy, aż się rozpuści.
Smażymy cebulę dalej, aż wszystko nabierze karmelowego koloru.
Łączymy soczewicę, odsączony ryż, cebulkę.
Dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu.
Siekamy natkę pietruszki bardzo drobno
i wsypujemy do reszty składników.
Dokładnie mieszamy.
Dla mnie tak smaczne, że podaję jako samodzielne danie :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz