Odrobina marchewki, słodkie bataty, mus z pieczonej dyni, trochę pomidorów...
A wszystko w mleku kokosowym...
Pyszna, a nawet przepyszna.
Pomarańczowa zupa pełna zdrowia.
Składniki:
1 duża puszka mleka kokosowego
1 puszka pomidorów w kawałkach
1/2 szkl. czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 duży batat
1 szkl. musu z dyni
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
korzeń imbiru 3 cm
1/2 papryczki chilli
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki cynamonu
kilka ziaren kolendry
szczypta kurkumy
sól
cytryna
bazylia świeża
olej kokosowy
Wykonanie:
Marchewkę i bataty kroimy na małe kawałki.
Przyprawy mieszamy razem (curry, cynamon, kurkumę, kolendrę).
Imbir, czosnek, chilli i cebulkę siekamy drobno.
Dynię kroimy na kawałki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pieczemy 30 minut.
Gdy będzie już miękka, wyjmujemy dynię z piekarnika i obieramy ze skórki.
Potrzebujemy 1 szklankę miąższu dyni.
W garnku roztapiamy 1 łyżeczkę oleju kokosowego.
Podsmażamy na nim cebulkę, czosnek, chilli i imbir.
Gdy się lekko zeszklą dodajemy przyprawy.
Po chwili dodajemy soczewicę.
Mieszamy, dodajemy marchewkę, bataty i pomidory.
Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i 2 szklankami wody.
Dodajemy mus z dyni.
Gotujemy na małym ogniu ok.20 minut, mieszając co jakiś czas.
Na koniec solimy do smaku (ok.1,5 łyżeczki).
Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.
Ozdabiamy dużą ilością bazylii.
0 komentarze:
Prześlij komentarz