To klasyczny rosół drobiowy, którego autorem jest moja babcia.
Dużo drobiu, warzyw i przypraw.
Można podawać go z makaronem albo użyć jako podstawa
do innych zup, np. pomidorowej.
Dzisiaj będzie po babcinemu.
Składniki:
1 udko z kurczaka
1 udko z kaczki
korpus z kaczki
1 szyjka indycza
2 marchewki
2 pietruszki
duża cebula
duży kawałek pora
natka pietruszki (pęczek)
Przyprawy:
ziele angielskie, liść laurowy,
sól, pieprz
ziarenka smaku
Wykonanie:
W dużym garnku nalewamy wody do 3/4 wysokości.
Doprowadzamy do wrzenia.
Wrzucamy drób.
Gotujemy 20 minut, zbierając z powierzchni pojawiające się szumowiny.
Po tym czasie dodajemy obrane marchewki i pietruszki.
Wkładamy duży kawałek pora oraz cebulę - cebulę z łupiną!
Nie obieramy cebuli!
Przed dodaniem jej do rosołu , przypalamy ją nad palnikiem, aż zrobi się czarna.
Przyprawiamy:
2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego,
pieprz czarny (ok.1/3 łyżeczki).
Solimy 2 łyżeczki oraz dodajemy 1 łyżeczkę ziarenek smaku.
Dodajemy pęczek natki pietruszki.
Gotujemy ok.1,5 godziny na wolnym ogniu.
W razie potrzeby dolewamy wody, aby uzupełnić to, co wyparowało.
Rosół podajemy z makaronem.
Natomiast mięso zjadamy oddzielnie.
PS. Jeżeli chcecie przechowywać rosół kilka dni, lepiej pozbyć się z niego warzyw i zieleniny.
Z obserwacji mogę powiedzieć, że czysty, przecedzony rosół zachowuje dłużej świeży smak.
0 komentarze:
Prześlij komentarz