Od czasu do czasu warto zjeść porcję ryby.
Zawierają one łatwo przyswajalne białko,
nienasycone kwasy tłuszczowe a take witaminy A i D3
i inne mikroelementy.
Do tego delikatne mięso może być alternatywą dla drobiu czy wieprzowiny,
które tak często goszczą na naszych stołach.
Ja zrobiłam dorsza wg Kuchni Pięciu Przemian.
Składniki:
2 kawałki ryby (np.dorsza)
2 pieczarki
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli
olej
Przyprawy:
sól, pieprz czarny, tymianek, imbir, sok z cytryny.
Wykonanie:
Każdy kawałek ryby skrapiamy sokiem z cytryny.
Następnie obsypujemy tymiankiem.
Skrapiamy oliwą i oprószamy pieprzem i imbirem.
Na koniec solimy.
Najlepiej odstawić rybę na 1 godzinę.
Jeżeli jednak nie masz czasu, smażymy od razu na patelni z 3 łyż.oleju.
Ja zrobiłam dorsza, którego nie przewracam podczas smażenia.
Kładę go na patelni, skórą na dół.
Podpiekam na małym ogniu.
Po 5 minutach przykrywam patelnię dużą pokrywką,
zmniejszam ogień i pozwalam rybie się uparować. Po 10 minutach jest gotowa.
Takim sposobem mięso nie jest suche.
W czasie, gdy ryba się robi, przyrządzamy warzywa.
Wszystkie obieramy i kroimy na kawałki.
Na rozgrzanej patelni podduszamy paprykę, pieczarki i cebulkę.
Posypujemy szczyptą imbiru i pieprzu.
Solimy do smaku, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy na koniec odrobiną tymianku.
Dusimy 10 minut.
Jeżeli lubisz bardzo miękkie warzywa, podduszaj ok.15-20 minut.
Ryby z natury są wychładzające, dlatego dla zrównoważenia, po jedzeniu dobrze jest wypić
rozgrzewającą herbatę z imbiru :)
Na szklankę gotującej się wody wrzucić pół łyżeczki imbiru.
Pogotować chwilę i przelać do szklanki.
Ostudzić i pić małymi łyczkami.
:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz