Pyszna buraczana zupa na zimowe dni i nie tylko.
To danie z serii "co się nawinie to do gara" :)
Wzmacniająca, przygotowana wg Kuchni Pięciu Przemian.
Składniki:
udko kurczaka
3 buraczki (ugotowane i starte na tarce)
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula lub por
2 ziemniaki
garść makaronu
pietruszka natka
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
kurkuma, lubczyk
imbir suszony
sok z cytryny (1 łyżeczka)
Wykonanie:
W dużym garnku nalewamy wody do 3/4 wysokości.
Doprowadzamy do wrzenia.
Wrzucamy 1 łyżeczkę lubczyku i listek laurowy.
Ziemniaki kroimy w kosteczkę,
marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce.
Wszystko wkładamy do zupy.
Dodajemy 1 cebulę lub kawałek pora.
Następnie seler, szczyptę imbiru, 1/2 łyżeczki pieprzu.
Solimy 2 łyżeczki.
Dodajemy pokrojone mięso z 1 udka kurczaka (surowego).
Wkładamy całą natkę pietruszki i troszkę soku z cytryny.
Gotujemy 20 minut.
Po tym czasie wsypujemy garść makaronu w dowolny kształcie.
Gotujemy 15 minut.
Dodajemy szczyptę kurkumy.
Na koniec wkładamy ugotowane i starte buraczki.
Trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut, aż zupa nabierze koloru.
W razie potrzeby dodajemy szczyptę pieprzu a potem solimy.
Najlepiej smakuje na następny dzień.
0 komentarze:
Prześlij komentarz