O tym, ze kasza jaglana jest mega zdrowa,
chyba większość już wie :)
Ale nie każdy wie, że można zrobić z niej coś,
co przypomina pudding czekoladowy.
Idealny sposób na zaspokojenie apetytu na słodkości
dla osób na diecie albo nie mogących jeść czekolady.
Dzisiaj z kaszą jaglaną łączymy karob :)
Składniki:
1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżeczka karobu
1 łyżeczka miodu / ksyliytolu lub innego słodzika
ulubione owoce
szczypta sezamu
Wykonanie:
Czym jest karob?
Karob- inaczej maczka chleba świętojańskiego
to zdrowy zamiennik czekolady.
Kakao zawarte w czekoladzie jest silnym alergenem, nie każdy może je spożywać.
Dlatego karob da chociaż namiastkę tej słodyczy.
Poza tym jest zdrowy:
zawiera 3 razy więcej wapnia niż czekolada
zawiera magnez, potas, żelazo, błonnik i białko
jest źródłem witaminy A i witamin z grupy B
poprawia trawienie
działa wykrztuśnie
leczy biegunki
działa przeciwbólowo i antybakteryjnie
Zachęceni?
Spróbujcie karobu z kasza jaglaną :)
Ugotowaną kasze jaglaną blendujemy na gładką masę
razem z miodem i karobem.
W razie potrzeby dodajemy więcej słodzika,
Podajemy z ulubionymi owocami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz