Zazwyczaj galareta kojarzy się z mięsem wołowym i wieprzowym.
Jednak nie każdy lubi ten charakterystyczny smak.
Podobną wersją, ale znacznie lżejszą
i smakującą domowym rosołem,
jest galaretka drobiowa z mięska z rosołu właśnie.
Z racji tego, że tłuszczu z drobiu jest mniej i galareta nie ściśnie się sama,
trzeba użyć czegoś do pomocy.
Żelatynie mówimy stanowcze nie!
W kuchni panuje agar-agar :)
Składniki:
1 litr rosołu drobiowego
np. Rosół Mocy lub Rosół babci Haliny
mięso z rosołu np. 1 udko kurczaka lub udziec indyka
1 marchewka z rosołu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
agar (1 dkg na 1 litr płynu)
Wykonanie:
Rosół gotujemy wg przepisu.
Mięso z rosołu studzimy i oskubujemy z kości.
Umieszczamy w garnku i zalewamy 1 litrem rosołu.
Wyciskamy do tego 2 ząbki czosnku.
Dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu.
Rosół z mięskiem doprowadzamy do wrzenia.
Następnie wsypujemy powoli 1 dkg agaru.
(Agar agar to substancja żelująca z krasnorostów,
która świetnie wiąże płyn i zamienia go w galaretkę)
Po dodaniu agaru, gotujemy wszystko jeszcze chwilę.
Zdejmujemy z ognia i rozlewamy do miseczek.
W każdą porcję wkładamy ugotowaną marchewkę, pokrojoną w kosteczkę.
Dla koloru i smaku, możecie do galaretek dodać zielony groszek, kukurydzę
i wszystko, czego sobie zapragniecie.
Nie zmieni to właściwości wiążących agaru.
Po odstawieniu do wystygnięcia, galaretki przechowujemy w lodówce.
Podajemy skropione cytryną lub ewentualnie octem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz