Czy kiedykolwiek pomyśleliście, ze ryba może być podana na słodko?
Jeżeli nie, to chociaż raz spróbujcie.
Być może okaże się to strzałem w dziesiątkę
i na długo zagości na Waszych stołach.
Łosoś pieczony z warzywami oraz ananasem.
Składniki:
Łosoś (dzwonko lub filet)
2 krążki ananasa świeżego lub z puszki
kilka pomidorków koktailowych
1/2 papryki czerwonej
1/2 małej papryczki chilli
1 mała marchewka
1 czerwona cebula
1/2 cytryny
koperek świeży
rozmaryn
sól, pieprz
Wykonanie:
Rybę nacieramy solą, pieprzem oraz rozmarynem.
Odstawiamy na chwilę na bok.
Paprykę i chilli kroimy w drobną kosteczkę, marchewkę w plasterki.
Cebulę dzielimy na krążki.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
Cytrynę dzielimy na kawałeczki.
Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy na małe cząstki.
Wszystkie składniki wrzucamy na brytfankę wyłożoną folią aluminiową.
Lekko solimy.
Na wierzchu układamy rybę a na nią koperek.
Możemy dodać 1 łyżeczkę zalewy z ananasa.
Brytfankę przykrywamy folią aluminiową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Pieczemy 30 minut.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOj wygląda nieziemsko i jestem przekonana, że na pewno tak samo smakuje. Ja także jestem wielką fanką łososia i jak tylko mogę to oczywiście go przygotowuję. Bardzo mi się podobają sprawdzone przepisy z https://mowisalmon.pl/przepisy/ i chyba całkiem niedługo również coś nowego przygotuję.
OdpowiedzUsuń