Dzisiaj szybki przepis na rybę.
Można zjeść ją jedynie z duszonymi warzywami
lub podać z ziemniakami lub kaszą.
Dorsz czarny w marchewkowej potrawce :)
Składniki:
500 g dowolnej ryby (u mnie dorsz czarny)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałeczek selera
por ( kawałek 4 cm)
sól, pieprz
sok z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki lubczyku
1 cm kawałek imbiru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Rybę oprószamy obficie solą i skrapiamy sokiem z cytryny.
Smażymy na wolnym ogniu, ok.15 minut - przewracając co jakiś czas.
Ja w czasie smażenia przykrywam patelnię pokrywką,
wtedy ryba szybciej dochodzi.
Marchewkę, pietruszkę, selera oraz imbir
ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pora kroimy w kosteczkę.
Na rozgrzaną patelnię (z 2 łyż. oleju) wsypujemy warzywa.
Chwilę przesmażamy i dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
Dosypujemy 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu,
lubczyk i cynamon.
Mieszamy. Podlewamy 1 szkl. wody.
Dusimy pod przykryciem ok.20 minut.
W tym czasie warzywa mieszamy kilkukrotnie
i w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.
Gotową rybę przekładamy uduszonymi warzywami.
Podajemy na ciepło albo na zimno.
0 komentarze:
Prześlij komentarz