"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła."
Tłusty Czwartek zapowiada ostatni tydzień Karnawału.
Ostatnie dni rozpusty przed Wielkim Postem.
Najpopularniejsze w tym czasie słodkości to pączki albo faworki (zwane też chrustem).
Według przesądu, ten kto nie zje w Tłusty Czwartek ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło w życiu.
Nie ma co ryzykować, szykujemy pączki na Tłusty Czwartek!
Składniki na ok.17 pączków:
500 g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
2 szkl ciepłego mleka
3/4 szkl. ciepłej wody (opcjonalnie)
4 żółtka
2 łyżki roztopionego masła
50 g cukru
szczypta soli
kieliszek wódki / rumu / spirytusu
marmolada lub dowolny dżem do nadzienia
1,5-2 L oleju do smażenia
Wykonanie:
W misce rozrabiamy drożdże z 2 łyżkami cukru,
1 szkl. (ok.200ml) ciepłego mleka oraz 3 łyżkami mąki.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Czekamy aż podrośnie.
W tym czasie przesiewamy mąkę przez sitko.
Do mąki dodajemy 4 żółtka, szczyptę soli, 1 szkl. letniego mleka (200ml),
2 łyżki roztopionego masła (ostudzonego) i alkohol.Mieszamy dokładnie.
Dodajemy wyrośnięte drożdże.
Wyrabiamy ciasto.
Jeżeli uważamy, że jest za gęste, dodajemy ciepłą wodę
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki.
Aby ręce się nie kleiły obsypujemy je mocno mąką
i odrywamy porcję ciasta na pączka.
W dużym garnku rozgrzewamy olej aż lekko zabulgocze.
Zmniejszamy ogień na najmniejszy.
Za pomocą łyżki cedzakowej nakładamy pączka.
Smażymy z każdej strony na złoto, przewracając kilkukrotnie.
Smażymy minutkę z jednej strony.
Przewracamy na minutę na drugą stronę.
Do odwracania używamy drewnianej łyżki i patyczka.
Patyczkiem możemy też sprawdzić czy w środku pączek jest gotowy.
Wystarczy wbić go i wyjąć - jeżeli nie ma surowego ciasta - pączek gotowy.
Pączki studzimy na ręcznikach papierowych.
Gdy będą zimne,
za pomocą szprycy w każdy pączek wbijamy porcję dżemu.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.
Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczy.
Jak zrobić lukier?
Wyciskamy sok z 2 cytryn.
W młynku robimy puder ze zwykłego pudru.
Do soku dodajemy tyle cukru pudru,
ile płyn pochłonie i ucieramy do pożądanej konsystencji.
Staramy się nie zjeść wszystkiego na raz :)
Są idealne :)
/
0 komentarze:
Prześlij komentarz