Przypadkowo wyszła mi zielona zupa :)
Miała być z pietruszki, ale stwierdziłam,
że taka biała to nie jest to.
Wrzuciłam paczkę zielonego groszku,
zmiksowałam i wyszła przepięknie zielona zupa groszkowa.
Składniki:
450 g zielonego groszku mrożonego
5 pietruszek
1 natka pietruszki
1 kawałek selera naciowego
1 łyżka lubczyku
kurkuma
sól, pieprz
Wykonanie:
W garnku doprowadzamy do wrzenia 1,5 L wody.
Na wrzątek wrzucamy szczyptę kurkumy i lubczyk.
Dodajemy obrane pietruszki, seler naciowy i natke pietruszki.
Gotujemy do miękkości pietruszki.
Gdy będzie już miękka, wrzucamy groszek
i gotujemy jeszcze 10 minut.
Miksujemy zupę blenderem.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Do zupy pasuje słony ser np.feta
albo dodatek oleju z orzechów laskowych
i kilka orzeszków na wierzchu jako posypka.
0 komentarze:
Prześlij komentarz