Tym małym cukiniom nie mogłam się oprzeć
i bez zastanowienia je kupiłam.
Wyglądają cudownie na talerzu i smakują delikatnie.
Do tego dodajmy farsz z kaszą i fasolką
i obiad gotowy.
Składniki:
2-3 małe okrągłe cukinie lub 1 duża długa
1/2 puszki białej fasolki drobnej
2-3 rzodkiewki
50 g kaszy gryczanej palonej (ugotowanej)
natka pietruszki
1 mała cebulka
1 łyżka ketchupu (może być domowej roboty)
sól, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie:
Cukinię myjemy i osuszamy.
Odcinamy górę cukinii i wydrążamy miąższ, tworząc dużą dziurę w środku.
Miąższ siekamy w kosteczkę.
W miseczce mieszamy miąższ cukinii, odsączoną fasolkę,
posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną rzodkiewkę i cebulkę.
Dodajemy ketchup i doprawiamy do smaku.
W cukinię układamy warstwę kaszy gryczanej (ugotowanej wcześniej).
Przykrywamy warzywami.
Układamy na brytfance - razem z odciętymi czubkami, skrapiamy oliwą
i podlewamy 1/2 szkl. wody.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na 40 minut.
Podajemy samą lub z zieloną sałatą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz