To taki szybki przepis na pizzę dla osób nie jedzących glutenu.
Ciasta nie wyrabiamy, nie pieczemy w piekarniku,
dlatego mówię na nią "oszukana".
Zawsze to jakaś mała namiastka klasycznej pizzy :)
Do tego ulubione dodatki, ser i gotowe :)
Składniki:
1 szkl. mąki ryżowej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1/2 szkl. mleka (u mnie ryżowe)
ser żółty
sól, pieprz
oregano
ketchup lub sos pomidorowy (bezglutenowy)
dowolne dodatki do pizzy:
ser, szynka, pieczarki, papryka, cebula itp.
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy jajko, mleko, sól i pieprz.
Mieszamy.
W razie konieczności dodajemy mąki albo mleka.
Ciasto ma być gęste.
Placki smażymy na rozgrzanej patelni, na małym ogniu.
Ostrożnie przewracamy, dopiekamy z dwóch stron.
Gotowe spody smarujemy sosem pomidorowym.
Układamy dowolne dodatki i obficie sypiemy suszonym oregano.
Ścieramy lub kroimy na wierzchu ser.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni,
na 10 minut i zapiekamy pizzę tylko z góry.
Zjadamy z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Nie jest to ciasto jakie kojarzy nam się z pizzą z mąki pszennej,
ale poskromi apetyt każdego bezglutenowego głodomora :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz