Kto powiedział, że kotlety muszą być mięsne?
Kilka warzyw połączonych ze sobą i usmażonych na patelni
i pyszne, kremowe w smaku kotleciki mamy gotowe.
Składniki:
300 g bobu (może być mrożony)
4 ziemniaki
2 garści jarmużu
1/2 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
kurkuma, kumin, kolendra
natka pietruszki
Wykonanie:
W garnku doprowadzamy do wrzenia ok.1 L wody.
Wrzucamy bób i gotujemy 5-8 minut.
Odcedzamy na sitku i wyłuskujemy ze skórki.
W drugim garnku gotujemy obrane ziemniaki do miękkości (ok.15 minut).
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i rumienimy pokrojoną
papryczkę chili (bez pestek) oraz posiekany czosnek.
Jeżeli nie macie pod reką świeżej papryczki chilli, pod koniec przy doprawianiu
masy dosypcie troszkę suszonej chilli.
Po chwili dodajemy umyty jarmuż (bez zgrubiałych łodyg)
i podlewamy 1 szkl. wody.
Dusimy 10 minut pod przykryciem.
Wyłuskany bób, ugotowane ziemniaki i uduszony jarmuż (nadmiar wody odciskamy)
oraz natkę pietruszki mielimy w maszynce do mielenia na drobną masę.
Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą kurkumy,
1/2 łyżeczki kuminu i 1/2 łyżeczki kolendry.
Wbijamy 1 jajko oraz tyle mąki aby masa dobrze
się zlepiła- ja użyłam mąkę ryżową (ok.0,5 szkl).
Mokrymi dłońmi formujemy kotleciki i smażymy na patelni
z każdej strony na rumiano.
Możemy też wrzucić kotleciki na wrząca wodę -wyjdą zielone kluski :)
Podajemy na sałacie, z ulubionymi warzywami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz