Chociaż wiosna już zawitała w kalendarzu, nie oznacza to, że mamy zapomnieć
o rozgrzewających zupach i rzucać się na same sałatki warzywne :)
Cieplej w brzuchu, zdrowiej na duchu :)
Intensywna, aromatyczna zupa z kurczakiem, brokułem,
pieczarkami i kaszą gryczaną :)
A wszystko ugotowane wg Kuchni Pięciu Przemian.
Składniki:
1 mały brokuł
8 pieczarek
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
lubczyk, kurkuma,
sól, pieprz,
natka pietruszki,
sok z cytryny
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w małą kosteczkę.
Wkładamy do garnka z zimną wodą (ok.2 L), dodajemy natkę pietruszki
i doprowadzamy wodę do wrzenia .
Dodajemy lubczyk, liść laurowy, kurkumę
oraz kaszę gryczaną.
Brokuła dzielimy na kawałki i wrzucamy do garnka.
Umyte pieczarki kroimy na duże kawałki.
Cebulkę szatkujemy drobniutko i razem z pieczarkami podduszamy
na patelni, następnie wrzucamy do garnka.
.
Dodajemy 1 ząbek czosnku i dużą szczyptę pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego.
Wszystko gotujemy ok.40 minut, aż kasza napęcznieje a kurczak zmięknie.
Następnie solimy potrawę do smaku i skrapiamy sokiem z cytryny.
0 komentarze:
Prześlij komentarz