Czy kalafior może zamienić się w chrupiącą przekąskę?
Czemu nie :)
Kalafiorowe kąski w panierce z mąki z ciecierzycy
i w płatkach kukurydzianych.
Wszystko do piekarnika i po chwili mamy coś na ząb.
Składniki:
1 mały kalafior
1 szkl. mąki z ciecierzycy
2 szkl. płatków kukurydzianych (pokruszonych)
1,5 szkl. wody lub mleka(roślinne lub krowie)
sól, pieprz
papryka słodka wędzona
Wykonanie:
Kalafior myjemy, dzielimy na małe kawałki i gotujemy we wrzątku,
aż kalafior lekko zmięknie (ale nie rozpadnie się).
W misce mieszamy wodę i mąkę z ciecierzycy.
Dodajemy przyprawy wg upodobania.
Możemy dodać także swojej ulubione zioła.
Gotowy kalafior moczymy w cieście z ciecierzycy,
następnie w płatkach kukurydzianych.
Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 220 stopni, przez 20 minut.
Podajemy z ulubionym sosem :)
Ale chrupiące!
Przepis pochodzi ze strony ervegan.com
0 komentarze:
Prześlij komentarz