Jeżeli szukacie szybkiego przepisu na danie, które będzie miało unikalny smak
a przy okazji zadziwi gości,
wypróbujcie połączenie delikatnego mleka kokosowego z curry i nutką oliwy truflowej.
Charakterystyczny zapach i smak trufli podkreśla to co najlepsze w tym daniu.
Jedno z połączeń numer jeden jak dla mnie :)
Pierś z kurczaka w sosie kokosowym z nutką curry oraz oliwą truflową.
Podane z młodymi ziemniaczkami i chipsami z jarmużu.
Składniki:
3 młode ziemniaki
pół piersi z kurczaka
duże mleko kokosowe
garść jarmużu
olej kokosowy
oliwa truflowa
przyprawa curry
przyprawa do kurczaka
kurkuma
sok z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaczki gotujemy w łupinach do miękkości.
Kurczaka kroimy na kawałki, obtaczamy w przyprawie curry
oraz mieszance przypraw do drobiu.
Na rozgrzanej patelni roztapiamy 1 łyżkę oleju kokosowego
i obsmażamy kurczaka kilka minut.
Następnie zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy sól, pieprz i szczyptę kurkumy.
Dusimy jeszcze 10 minut.
Jeżeli sos wydaje się za gęsty -możecie go zagęścić mąką lub skrobią.
Gdy kurczak jest gotowy. Wyłączamy gaz.
Dolewamy 1 łyżeczkę oliwy truflowej i mieszamy.
Jeżeli lubicie truflowy posmak, możecie pokusić się o 2 łyżeczkę.
Na koniec skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Kurczaka podajemy z młodymi ziemniaczkami i dowolną sałatą.
Jeżeli lubicie możecie zrobić do tego dania chrupiące chipsy z jarmużu.
Robi się je bardzo łatwo.
Umyty i bardzo dobrze wysuszony jarmuż nacieramy w miseczce solą,
pieprzem i odrobiną oliwy (może być truflowa).
Wykładamy jarmuż na brytfankę (wyłożoną papierem do pieczenia)
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (150 st.) na 7 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz