-A z czego ta zupa?
-A, z gruszki i z pietruszki.
- Tak... z gruszki... Ale naprawdę to z czego?
-No z gruszki i z pietruszki! Serio :)
Nie wiem, czy u Was, ale u mnie powiedzenie, że coś "z gruszki i z pietruszki"
oznacza, że jest zrobione z nie wiadomo czego, na pewno nie z wyżej wymienionych :)
Pewnie to skojarzenie z "ni z gruszki, ni z pietruszki".
Jak się okazuje właśnie gruszka i pietruszka
daje pyszną gęstą kremową zupę.
Spróbujcie :)
Składniki:
3 duże pietruszki
1 słodka gruszka
1 puszka mleka kokosowego lub 1 gęsty duży jogurt
1 szkl. wody
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa
ewent. chilli
olej kokosowy
Wykonanie:
Pietruszkę i gruszkę kroimy na kawałki.
W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę oleju kokosowego
i podsmażamy wszystko na wolnym ogniu (ok.10 min.).
Dodajemy dużą szczyptę gałki muszkatołowej,
1 łyżeczkę soli, 1/3 łyżeczki pieprzu.
Zalewamy mlekiem lub jogurtem wymieszanym ze szklanką wody.
Gotujemy do miękkości pietruszki.
Jeżeli stwierdzicie, że wody jest za mało - dolejcie trochę w trakcie gotowania.
Na koniec blendujemy.
Jeżeli smak będzie za mdły, dodajemy chilli.
Podajemy z pestkami słonecznika lub dyni.
Wierzch można skropić olejem, najlepiej o orzechowej nucie, np. sezamowym.
Mmmmmmmniam :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz