Jak zastąpić pyszny pszeniczny spód pizzy i znaleźć godne zastępstwo,
bez użycia chemicznych ulepszaczy i gotowych mieszanek?
Szukam swojego ideału, który czasami pozwoli na rozpustę w kuchni.
Ostatnio ulepiło mi się coś takiego :)
I właśnie! Coś takiego! Ale wyszło!
Spód z mąki kukurydzianej, siemienia lnianego i skrobi kukurydzianej.
Od czasu do czasu można pojeść coś chrupiącego,
pachnącego sosem pomidorowym, topionym serem i ziołami :)
Nie zważajcie na kolor :P Troszkę podpiekła mi się góra -smak pozostał :) Uff...
Składniki:
3 łyżki siemienia lnianego całego
1 szkl. wody
1 op.drożdży suszonych
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczka soli
50 ml oleju
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
W małym rondelku siemię lniane zalewamy szklanką wody.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy powoli -ok.15 minut,
aż siemię zrobi się ciągnące.
W misce mieszamy mąkę, skrobię, cukier i drożdże.
Dodajemy sól, wystudzone siemię lniane i na końcu olej.
Mieszamy łyżką i wykładamy na formę (np. od tarty).
Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie smarujemy pizzę sosem pomidorowym,
na wierzch dodajemy ulubione dodatki:
pieczarki, ser, paprykę, wędlinę, cebulkę i inne.
Całość posypujemy obficie oregano.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy ok.25 minut.
Podajemy z ulubionym sosem, ketchupem lub majonezem.
co to jest ta skrobia kukurydziana? gdzie to kupiłaś? czy można zastąpić zwykłą mąką kukurydzianą??
OdpowiedzUsuńSkrobia kukurydziana w większości służy mi jako zagęstnik do sosów, zup. Możesz ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich ale ostatnio kupiłam ją też w Carrefourze. Jest bardzo podobna w użyciu jak skrobia ziemniaczana. Jeżeli nie masz akurat skrobi kukurydzianej pod ręką, śmiało użyj mąki ziemniaczanej.
OdpowiedzUsuńTylko 3 łyżki mąki kukurydzianej? Nie za małe porcje mąk?
OdpowiedzUsuń3 łyżki mąki kukurydzianej starcza :) Reszta ze skrobi i siemienia starcza by "wypełnic" ciasto, wszystko się lepi i starcza na foremkę od tarty.
OdpowiedzUsuń