To taka wariacja na temat klusek śląskich :)
Klasyczny przepis- chociaż bez dziurki - znajdziecie tutaj:
Kluski śląskie po babcinemu
Aby kluski zrobiły się zielone, potrzebny będzie świeży szpinak.
Reszta składników jest taka, jak w standardowym przepisie.
Składniki:
15 małych ziemniaków (ugotowanych)
150 g świeżego szpinaku
mąka ziemniaczana (ok.3/4 szkl.)
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
Szpinak myjemy i osuszamy (pozbywamy się grubych łodyg).
Ostudzone ziemniaki i szpinak mielimy w maszynce do mielenia.
Dokładnie wyrabiamy i dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Zagniatamy ciasto.
Formujemy kluski.
Ciasto może się kleić.
Pomocne będzie zwilżanie rąk oliwą przy odrywaniu kawałeczków ciasta.
W garnku gotujemy wodę (1/2 wysokości garnka).
Lekko solimy.
Wrzucamy kluski na wrzątek i gotujemy 5 minut od momentu
wypłynięcia klusek na wierzch.
Podajemy okraszone masełkiem i z warzywami.
Bardzo pomysłowe, i jak ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńI smakują dobrze :) Mocno szpinakowo :)
OdpowiedzUsuń