Dzisiejsza zupa będzie totalnie zielona :)
Idzie wiosna, słońce świeci.
Pojawia się coraz więcej świeżych warzyw.
Powstrzymać się nie mogłam, jak zobaczyłam piękne, zielone szparagi :)
Od razu czułam ten delikatny smak i aromat :)
A jakie właściwości mają szparagi?
Mają mało kalorii :) To dla dietujących istotna sprawa (100 g to ok.18 kalorii).
Wspomagają wątrobę, wzmacniają organizm, działają moczopędnie.
Usprawniają proces trawienia - natomiast osoby z zaburzoną perystaltyką jelit
muszą uważać na wzdęcia.
Szparagi zawierają dużo kwasu foliowego, który koi nasz system nerwowy,
regeneruje komórki organizmu, usprawnia krążenie i polecany jest kobietom w ciąży.
Do tego w tej niepozornej roślince znajdziemy:
witaminę C, E i Beta-karoten, wapń, fosfor, potas.
To co, gotowi na szybka dawkę zielonej energii ? :)
Składniki:
pęczek szparagów
1 kawałek pora (6 cm)
bulion warzywny 500 ml
sól, pieprz
czosnek
olej
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Szparagi myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Odcinamy stwardniałe końcówki szparagów i wyrzucamy.
Szparagi kroimy w plasterki.
Pora dokładnie myjemy i siekamy na drobniejsze kawałeczki.
W garnku rozgrzewamy olej i podduszamy pora na małym ogniu,
aż zrobi się szklisty (ok.10 minut).
Następnie dodajemy szparagi i podduszamy kolejne 10 minut.
Posypujemy szczyptą suszonego czosnku (tylko szczypta).
Zalewamy bulionem warzywnym.
Dobrym sposobem jest zrobienie bulionu wcześniej i zamrożenie go na porcje
np.w formie kostek lodu lub w pojemniczkach.
Wtedy wystarczy wyjąc potrzebną ilość, podgrzać i gotowe.
Zupę gotujemy dalej ok.10 -15 minut -do miękkości warzyw.
Następnie dodajemy łyżeczkę masła (opcjonalnie)
i miksujemy wszystko na krem.
Doprawiamy solą i pieprzem wg upodobania.
Zupę możemy podać z pieczywem czosnkowym lub grzankami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz