O właściwościach kapusty wspominałam już dawno.
Należy ona do jednych z najpopularniejszych polskich warzyw.
W domu dosyć często jej używam.
Sama jej nie jadam, ale za to mój mąż jadłby tylko kapustę...
I to pod jakąkolwiek postacią.
Więc dla mnie domowe dania z kapusty są z serii
"daj mi kapustę a podpiszę wszystko" :)
Czyżby sprawdzało się powiedzenie "przez żołądek do serca"?
A to taka zwykła, młoda kapustka z mięsem.
Składniki:
2 małe główki młodej kapusty
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
500 g chudego mięsa wieprzowego/wołowego lub dziczyzny
200 g boczku
mały słoik (150 g) koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
ziele angielskie, liście laurowe
Wykonanie:
Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Ja akurat miałam sarnę ale możecie użyć mięsa wieprzowego lub wołowego.
Gdy mięso będzie miękkie, kroimy je na kawałeczki.
Kapustę myjemy dokładnie.
Szatkujemy (nie za drobno) i wrzucamy do dużego garnka.
Zalewamy wodą i gotujemy.
Od momentu zagotowania wody, trzymamy na ogniu jeszcze ok.15 minut.
Odlewamy wodę z kapusty i ponownie zalewamy świeżą wodą,
wstawiamy na ogień i powoli gotujemy.
Tak usuwamy chemię, którą nawożona była kapusta.
W czasie, kiedy mięso i kapusta się gotuje
kroimy w kosteczkę i stapiamy na patelni.
Do kapusty wkładamy ugotowane mięsko
oraz stopiony boczek (razem z tłuszczem).
Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.
Do tego 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu i 1-2 łyżeczki soli.
Gotujemy około godziny, często mieszając.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy
i doprowadzamy do wrzenia.
Smakujemy i doprawiamy wg potrzeb.
Jeżeli uważamy, że kapusta wyszła za rzadka,
możemy zagęścić ją zawiesiną mąki i wody.
0 komentarze:
Prześlij komentarz