Galaretka to jeden z najprostszych deserów.
Szybko torebeczka zalana wrzątkiem i odstawiona do stężenia i gotowe.
Jednak lubię pokusić się o coś nie z torebki, bo nie wiadomo,
co tam w środku siedzi razem z żelatyną :)
Domowa lekka galaretka z cytrusów to jest to.
Wystarczy trochę świeżo wyciśniętego soku,
porcja agaru i mamy pyszną galaretkę.
Składniki:
100 ml soku z grejpfruta
100 ml soku z pomarańczy
1 łyżeczka agaru
2 łyżki wody
1 łyżka cukru (ewentualnie)
Wykonanie:
Sok wyciskamy świeżo przed zrobieniem deseru.
Potrzebujemy 200 ml płynu.
Do rondelka wlewamy 3 łyżki wody - doprowadzamy do wrzenia.
Wsypujemy 1 łyżeczkę agaru i mieszamy do rozpuszczenia.
Taka ilość agaru da nam galaretkę o dosyć luźnej konsystencji.
Jeżeli lubicie galaretkę ściętą na sztywno, dodajcie 2 łyżeczki.
Ja wolę taką lekką.
Lekko przestudzoną zawiesinę z agarem wlewamy do soku
i mieszamy dobrze.
Możemy dosłodzić wszystko, jeżeli grejpfrut jest za kwaśny.
Wlewamy do foremki lub szklanki i odstawiamy do stężenia na kilka godzin.
Podajemy z owocami :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz