Szukając ciekawych rozwiązań w bezglutenowej kuchni,
trafiłam na mieszankę z mąką migdałowej,
która okazała się naprawdę ciekawą podstawą do różnych wypieków.
Babeczki na podstawie tej mieszanki są wilgotne, sprężyste i bardzo sycące.
Składniki:
1 szkl. mieszanki do wypieków
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru lub innego słodu
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki musu z jabłek / dżemu
1 łyżka roztopionego masła
Wykonanie:
Na początek robimy mieszankę do wypieków.
1,5 szkl. mąki migdałowej
1/2 szkl. mielonego siemienia lnianego
1 łyżka czubata maki kokosowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
---------------------------------------------
Teraz z części mieszanki (1szkl.) robimy babeczki.
Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą.
Dodajemy rozbełtane jajko oraz mus jabłkowy.
Na koniec dajemy masło.
Gotową masę przekładamy do foremek i pieczemy 25 minut
w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz