Nie wiedziałam, że mąka z ciecierzycy jest tak świetna do panierowania!
To uroki poznawania nowych smaków kuchni bezglutenowej.
Szukając inspiracji, natrafiłam właśnie na Pakorę.
A że lubię wszystko, co chrupiące...
Pakora pochodzi z kuchni indyjskiej.
To kawałki warzyw obtoczone w cieście z mąki z ciecierzycy i wody,
smażone na głębokim oleju.
Rumiane kąski, kryjące soczyste wnętrze...
Składniki:
1 szkl. mąki z ciecierzycy
1 szkl.wody
1/2 łyżeczki soli
szczypta kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
kilka pieczarek
olej do smażenia
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy i wodę.
Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy
i odstawiamy na kilkanaście minut.
W tym czasie myjemy pieczarki.
Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plasterki -dosyć grube.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Sprawdzamy, czy jest dobrze rozgrzany, wlewając odrobinkę ciasta.
Gdy ciasto zaczyna skwierczeć i wypływać na wierzch, olej jest odpowiedni.
Plasterki pieczarek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano.
W czasie smażenia kilkukrotnie przewracamy kawałeczki,
aby dobrze się usmażyły.
Z czasem ciasto gęstnieje, dlatego możemy w międzyczasie dodać
odrobinę wody i wymieszać.
Gotowe warzywa podajemy jako przekąska
albo dodatek do większego dania.
0 komentarze:
Prześlij komentarz