Jeżeli szukacie klasycznego przepisu na domowe naleśniki
polecam Wam ten przepis: Naleśniki.
A jeżeli szukacie bezglutenowej wersji i do tego naprawdę na ful wypasie,
polecam naleśniki na bazie mleka kokosowego i mąki ryżowej.
Wystarczy dwie sztuki i już człowiek jakiś szczęśliwszy :)
Składniki:
100 g mąki ryżowej
400 ml mleka kokosowego
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki cukru (jeżeli chcecie naleśniki na słodko)
Dodatki: dżem, owoce, bita śmietana itp..
Wykonanie:
Przed zrobieniem ciasta dobrze jest mleko kokosowe wyjąc z lodówki
i ocieplić, aby zmieniło konsystencje na bardziej płynną.
Możecie ewentualnie podgrzać lekko mleko w rondelku.
Do mleka dodajemy cukier, sól, mąkę.
Mieszamy i na koniec dodajemy jajka.
Odstawiamy na 30 minut.
Smażymy na patelni na odrobinie oleju kokosowego.
Podajemy z ulubionymi dodatkami :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz