Pomiędzy nowalijkami na wiosnę w kuchni nie może zabraknąć botwinki.
Zupa z młodych liści i korzeni buraka jest
dobrym źródłem żelaza i wapnia.
Odkwasza organizm, pobudza apetyt i poprawia nastrój swoim smakiem
i pięknym kolorem.
Idealna na ciepło, chociaż jako chłodnik smakuje...
po prostu brak mi słów.
Składniki:
1 L bulionu warzywnego
1 pęczek botwinki
1 ogórek zielony
1 pęczek koperku
1 jogurt naturalny
sok z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia.
W międzyczasie myjemy dokładnie botwinkę i drobno siekamy (razem z buraczkami).
Wrzucamy na wrzątek. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny.
Gotujemy 10 minut.
Zdejmujemy z gazu i lekko studzimy.
Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Koperek myjemy i siekamy.
Wrzucamy do zupy.
Oprószamy spora ilością soli i pieprzu.
Całość blendujemy, stopniowo dodając jogurt.
Jeżeli wydaje wam się, że chłodnik jest za mdły,
możecie dodać więcej soku z cytryny, soli i pieprzu.
Podajemy schłodzony z jajkiem lub ziemniaczkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz