Jak pomyślę o rodzajach sera i mnogości ich smaków,
można się pogubić.
Zapewne kilka lub kilkanaście rodzajów sera żółtego próbowaliście.
Białe też mają się nieźle w statystykach.
Nie wspominając o fecie i serach solankowych.
Mój ulubiony to polski oscypek i ser szopski z Bułgarii :)
Ale chyba znalazłam kolejnego kandydata do roli ulubionych :)
Ser Halloumi to cypryjski ser z mleka owczego
lub mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego.
Często dodawana jest do niego mięta.
Jest bardzo elastyczny, półtwardy i ma wysoką temperaturę topnienia,
przez co rewelacyjnie sprawdza się przy grillowaniu i smażeniu.
Składniki:
ser Halloumi (kilka plastrów)
1/2 papryki czerwonej
5-6 pomidorów suszonych w oleju
sałata rzymska
sól, pieprz
Wykonanie:
Sałatę szatkujemy drobno i układamy na talerzu.
Pomidory suszone kroimy w paseczki
a paprykę w małe kawałeczki.
Wszystko układamy na sałacie.
Oprószamy sola i pieprzem.
Możemy skropi także olejem, w którym były pomidory.
Na rozgrzanej patelni grillowej (natłuszczonej)
smażymy plastry sera, aż złapią złoty kolor.
Ser może lekko popękać ale -spokojnie - nie roztopi się na płasko :)
Kawałki sera układamy na sałacie.
Całość możemy posypać miętą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz