Coś dla osób, które nie lubią tradycyjnego, ciężkiego makowca,
czyli idealne dla mnie :)
Ciasto bez mąki, jest za to kasza manna :)
Bardzo wilgotne, słodkie.
A do tego jest banalnie proste...
Składniki:
250 g maku (mielonego lub z puszki)
6 jajek
150 g masła
6 łyżek kaszy manny (semoliny)
150 g cukru
400 g startych obranych jabłek
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło roztapiamy w rondelku - studzimy.
W misce mieszamy jajka z cukrem.
Dodajemy resztę składników oraz jabłka.
Miksujemy, powoli wlewając roztopione masło.
Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia
lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą /mąką (lepiej wg mnie mąką).
Wylewamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 170/180 st.C.(góra-dół).
Ciasto z powodzeniem możemy przechowywać w lodówce przez naprawdę długi czas.
Jest bardzo wilgotne i na początku może Wam się wydawać, że jest zakalcem :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz