W mojej rodzinie żądzą dwie opcje barszczu świątecznego.
Albo grzybowy albo czerwony.
Obydwa smaczne, jednak barszcz czerwony to barszcz czerwony.
Najlepszy, najmocniejszy.
Przepyszny.
Nie tylko na wigilijny stół.
Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
kawałek pora
natka pietruszki świeża
kawałek selera
Przyprawy:
Lubczyk, kurkuma, majeranek,
pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy,
sól, kwasek cytrynowy
1 łyżeczka oleju
kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
Warzywa obieramy i myjemy.
W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia (ok.2,5 L)
Na wrzątek wrzucamy 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki lubczyku,
1 łyżeczkę majeranku, 2 liście laurowe.
Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę.
Potem cebule, pora, seler, ziele angielskie, czosnek, pieprz czarny.
Solimy ok.1 łyżeczkę. Na koniec wkładamy natkę pietruszki
Mieszamy i gotujemy ok.1 h, aż warzywa będą miękkie.
Wyjmujemy wszystko z wywaru przy pomocy łyżki cedzakowej.
Nie wyrzucamy warzyw :) Zrobimy z tego pyszną sałatkę :)
Odsyłam do przepisu : Sałatka jarzynowa wg 5 Przemian
Nie wyrzucamy warzyw :) Zrobimy z tego pyszną sałatkę :)
Odsyłam do przepisu : Sałatka jarzynowa wg 5 Przemian
Do czystego barszczu (będą tylko w nim pływały przyprawy) wlewamy zakwas buraczany.
Wsypujemy 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1 łyżkę soku z cytryny.
Mieszamy.
Dodajemy szczyptę majeranku, 1 łyżeczkę oleju i smakujemy.
Jeżeli brakuje ostrości dodajemy pieprzu a następnie soli.
Czy zamiast kwasku cytrynowego można dodać cytryny?
OdpowiedzUsuńKwasek można zastąpić sokiem z cytryny oczywiście :)
OdpowiedzUsuń