Na świątecznym stole obok tradycyjnych śledzi w zalewie octowej czy w oleju
pojawiają się także inne pyszności.
W tym śledzie w sosie majonezowym.
Nie wymagają dużo pracy a cieszą smakiem :)
Składniki:
3 filety śledziowe a'la matias
150 g jogurtu naturalnego ( lub śmietany)
2 czubate łyżki majonezu
2 ogórki konserwowe
1/2 cebuli
1 łyżeczka suszonego koperku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka z soku z cytryny
Wykonanie:
Śledzie moczymy przez godzinę w zimnej wodzie.
Po tym czasie płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym.
Kroimy w małe kawałki.
W miseczce mieszamy jogurt, majonez.
Dodajemy pokrojone ogórki konserwowe, drobno posiekaną cebulkę,
suszony koperek, pieprz i sok z cytryny.
Gotowy sos mieszamy ze śledziem.
Zostawiamy w lodówce na noc do przegryzienia się smaków :)
Gotowe :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz