To pomysł na smaczne śniadanie.
Nasionka szałwii hiszpańskiej, czyli nasionka Chia.
Podobne do siemienia lnianego,
jednak nie mają tak charakterystycznego smaku jak len.
Chia są bogatym źródłem kwasów omega 3.
Zawierają więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza niż szpinak.
To także źródło pełnowartościowego białka.
Czyli super bomba energetyczna na początek dnia:)
Składniki:
3 łyż. nasion chia
1 łyżka dżemu wiśniowego
odrobina pestek słonecznika
kilka orzechów nerkowca
mielone migdały
1/2 łyżeczki brązowego cukru
Wykonanie:
Nasionka zalewamy ciepłą wodą (2 cm ponad poziom nasion).
Zostawiamy do napęcznienia na kilka minut.
Dodajemy dżem.
Posypujemy orzeszkami, migdałami oraz odrobiną cukru.
0 komentarze:
Prześlij komentarz