Czy wegetarianie mogą jeść coś innego poza sałatą i zieleniną?
Okazuje się,że tak :)
I do tego dania bezmięsne są zaskakująco dobre.
Tak jak curry z kalafiorem i pomidorami
podawane z cudownie aromatycznym ryżem naturalnym.
Składniki:
1 kalafior
1 słoik przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów w kawałkach
2 małe ziemniaki
ryż brązowy naturalny
1 ostra papryczka
4 ząbki czosnku
1 cebula
imbir świeży 3 cm
Przyprawy:
kumin, cynamon, kardamon (w całości), kurkuma,
mielona kolendra, pieprz, sól
Wykonanie:
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki.
Ziemniaka kroimy w kostkę.
Z papryczki usuwamy pestki i kroimy drobno
razem z imbirem i ząbkami czosnku i cebulą.
Oprószamy lekko solą.
W garnku podgrzewamy 3 łyżki oleju.
Podsmażamy na nim papryczkę, imbir, czosnek, cebulę.
Dodajemy 1 łyżeczkę kuminu.
Dodajemy ziemniaki i kalafior.
Podsmażamy chwilę i zalewamy 1,5 szkl. wody.
Wlewamy pomidory.
Doprawiamy 1 łyżeczką kurkumy i 1 łyżeczką kuminu
oraz 2 łyżeczkami mielonej kolendry.
Gotujemy 25 minut.
Solimy do smaku po ugotowaniu kalafiora.
W tym czasie wstawiamy ryż.
100 g ryżu zalewamy 2 szkl. wody.
Dodajemy po pół łyżeczki cynamonu i kurkumy
oraz 2 ziarenka kardamonu.
Gotujemy ryż do miękkości.
Podajemy wszystko razem, posypane kolendrą lub pietruszką.
Potrawa powstała na podstawie przepisy z książki Jadłonomia :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz