Troszeczkę inna wersja jajka na śniadanie.
Tym razem idealnie rozpływające się żółtko
świetnie skomponowało się ze smażoną cukinią.
A wszystko z dodatkiem tajemniczej przyprawy Zatar :)
Co to za magiczna przyprawa?
ZATAR/ ZAATAR
jest mieszanką przypraw używaną bardzo często w kuchni arabskiej.
W jej skład wchodzą m.in. oregano, tymianek, sól, ziarno sezamu, sumak oraz czasami hyzop lub majeranek.
Można używać jej do marynaty mięs, ryb.
Ja użyłam Zataru jako posypka do cukinii.
Składniki:
1/2 cukinii
1 łyżka przyprawy Zatar
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na plastry.
Obtaczamy w Zatarze.
Smażymy na patelni do miękkości (z 1 łyżeczką oleju).
W rondelku doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy.
Łyżką mieszamy wodę aż zrobimy wirek.
1 jajko wbijamy do miseczki i przelewamy do wirującego wrzątku.
Za pomocą łyżki zagarniamy białko i czekamy aż jajko się ściśnie.
Gotujemy dosłownie 3-4 minutki i gotowe.
Wyjmujemy ostrożnie jajko za pomocą łyżki cedzakowej.
Układamy na cukinii.
Po przekrojeniu koszulki jajka, żółtko powinno rozpłynąć się po cukinii,
Wygląda super, smakuje jeszcze lepiej.
0 komentarze:
Prześlij komentarz