Każdy pomidorówkę zna. Każdy pomidorówkę jadł.
Każda gospodyni pomidorówkę zrobi. I u każdej smakuje inaczej.
Moja szybka wersja :)
Składniki:
1 udko kurczaka
1 udko indycze
2 marchewki
kawałek pora (biała część)
natka pietruszki
1 cebulka.
Przyprawy: Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, bazylia, oregano.
pół szkl. przecieru pomidorowego własnej roboty
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Do garnka wkładamy umyte mięso. Zalewamy zimną wodą.
Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 30 minut.
Jeżeli na wierzchu pojawią się szumowiny - zbieramy je łyżką.
Nad palnikiem podpalamy cebulkę i wrzucamy do wywaru.
Dodajemy marchewkę i zieleninę.
Przyprawiamy : kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy, 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczka soli.
Gotujemy do miękkości mięsa.
Wyjmujemy z wywaru marchewkę i całą zieleninę. Pozostawiamy mięso.
I tak chowamy do lodówki.
Taki wywar jest podstawą do wielu zup.
Mięsko możemy zjeść na kanapce lub pokrojone w zupie.
Jaką zupę można zrobić na takim wywarze?
Akurat miałam przecier pomidorowy pod ręką i wyszła pomidorówka :)
W rondelku podgrzewamy wywar mięsny.
Gdy się zagotuje, zmniejszamy ogień.
Dodajemy pół szklanki przecieru pomidorowego (robiłam sama późnym latem)
oraz 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
Posypujemy odrobiną bazylii i oregano.
Jeżeli czujecie potrzebę, można dosypać soli i pieprzu.
Chwilkę gotujemy.
Podajemy z makaronem nitkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz