Z wywarów warzywnych czy mięsno-warzywnych zostają nam marchewki, pietruszki, które zwykle wyrzucamy.
Nie róbcie tego :)
Przypominam cudowną pastę kanapkową z warzyw i mięska porosołowego :
Jeżeli nie macie ochoty na pastę, to sałatka jarzynowa będzie jak znalazł.
Składniki:
marchewki, pietruszki i seler z gotowanego rosołu lub wywaru warzywnego
3 jajka gotowane na twardo
3 łyżki groszku zielonego konserwowego
1 cebula
sól, pieprz,kurkuma
musztarda delikatesowa
majonez
1 łyż.oleju do sałatek
3 ogórki kwaszone + 2 łyżki soku z ogórków kwaszonych.
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski.
Przy każdym nowo dodanym składniku mieszamy sałatkę.
Dodajemy 1 łyżkę oleju, 3 jajka ugotowane na twardo ( drobno posiekane)
oraz groszek konserwowy ( możemy dodać w tym miejscu także kukurydzę konserwową).
Siekamy cebulkę i dodajemy do sałatki.
Następnie 1 łyżeczka (kopiasta) musztardy oraz pieprz czarny
(pieprzem obsypujemy całą sałatkę po wierzchu, na oko :) ok.1/3 łyżeczki).
Solimy tak jak pieprzem - po wierzchu.
Mieszamy dokładnie i dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i sok z ogórków (2 łyżki),
Jak ktoś lubi może tu dodać trochę natki pietruszki.
Oprószamy szczyptą kurkumy.
Dodajemy ok. 2 łyżki majonezu (lub mniej, jeżeli nie lubimy tak dużej ilości).
Dokładnie mieszamy i próbujemy.
Jeżeli brakuje smaku, doprawiamy po kolei:
pieprz, musztarda, sól (próbując przy każdym składniku).
Najlepiej odstawić sałatkę na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Od razu po zrobieniu sałatka może wydawać się za musztardowa, za pieprzna, za słona - po nocy w lodówce ma smak idealny, bez doprawiania.
0 komentarze:
Prześlij komentarz