Zimno, szaro i wieje za oknem?
Mam coś na rozgrzanie się a przy okazji i najedzenie do syta.
Soczewica w pomidorach.
Robi się szybko.
Po 20 minutach mamy potrawę, która zaspokoi największego głodomora.
Składniki:
1/2 szkl. soczewicy czerwonej
1 cebula ( może być czerwona)
2 ząbki czosnku
1 op. pomidorów w kawałkach
świeża natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Przyprawy po 1/2 łyżeczki:
pieprz cayenne (można mniej), papryka suszona słodka,
papryka suszona słodka wędzona, cynamon.
Wykonanie:
Czosnek kroimy drobno, cebulę siekamy.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.
Wsypujemy czosnek, przesmażamy kilka sekund.
Dodajemy cebulkę i dusimy 4 minuty, mieszając.
Wsypujemy soczewicę i wszystkie przyprawy.
Smażymy 5 minut.
Dodajemy pomidory i 2 szkl.wody.
Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 15 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy odparować wodzie przez 5 minut.
Gotowe :)
Podajemy z natką pietruszki.
Do ugotowania potrawy zainspirował mnie przepis z książki "Jadłonomia".
0 komentarze:
Prześlij komentarz