Świąteczna ryba kojarzy mi się ze smażeniem karpia.
Jest smaczny, ale rybie pieczonej też nic nie brakuje :)
Poniżej przepis na "Zieloną Rybę".
Składniki:
2 płaty dorsza ze skórą
pęczek natki pietruszki
1 mały ząbek czosnku lub 1/3 łyżeczki czosnku suszonego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
100 ml oleju (oliwa z oliwek, rzepakowy, słonecznikowy)
50 g pestek słonecznika
skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
Cytrynę dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę.
Pestki słonecznika chwilkę prażymy na suchej patelni.
Pęczek natki pietruszki myjemy i wkładamy do malaksera.
Dodajemy pestki słonecznika, sól i pieprz, czosnek oraz oliwę.
Rozdrabniamy. W smaku może wydawać się za słone, ale w połączeniu z mdłą rybą,
smaki się uzupełniają i nie czuć soli.
Aczkolwiek jeżeli uważacie,że jest jej za dużo - dodajcie mniej.
Najwyżej później dosolicie rybę :)
Rybę układamy na brytfance. Oprószamy szczyptą soli.
Obkładamy zrobionym pesto z pietruszki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz