Z czego są tradycyjne "nóżki"?
Właśnie z nóżek :)
Galareta podana w mini porcjach jest idealną przystawką.
Możemy ją podać na świąteczny, sylwestrowy stół.
Mięsożercy będą na pewno zadowoleni.
Najlepiej wykonać ją dzień lub dwa wcześniej, żeby miała czas na zastygnięcie.
Składniki:
2 nóżki wieprzowe
500 g mięsa wołowego (może być szponder) lub 1 golonka wieprzowa
włoszczyzna,
1 duża marchewka,
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
Nóżki, mięso, włoszczyznę i przyprawy
wkładamy do garnka.
Zalewamy zimną wodą.
Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przyprawy,
zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa.
Gdy mięso będzie miękkie, za pomocą durszlaka odcedzamy wszystko.
WODY NIE WYLEWAMY - BO JEST TU NAJWAŻNIEJSZA :)
Przecedzony wywar pełen tłuszczyku i kolagenu z mięska
stworzy "galaretę".
Mięsko skubiemy na mniejsze kawałeczki, marchewkę także.
Resztę zieleniny z włoszczyzny wyrzucamy.
Gotowe mięso i marchewkę wkładamy ponownie do wywaru z gotowania.
Mieszamy i smakujemy wodę - doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko rozkładamy do miseczek lub mniejszych foremek.
Studzimy i zimne wkładamy do lodówki na noc lub dwie.
Schłodzony wywar z mięsem zastygnie i stężeje,
zmieniając się w galaretę,
Nóżki podajemy z kawałkami cytryny lub z octem.
Skrapiamy je przed samym zjedzeniem :)
PS. Galaretę możemy zrobić z mięsa drobiowego, jednak nie zsiądzie się tak jak ta z powyższego przepisu. Aby woda z wywaru drobiowego się zsiadła potrzebujemy
albo żelatynę (rozrobioną wg przepisu na opakowaniu)
albo Agar (algi morskie), które po dodaniu do wody i wystudzeniu, zmienią się w galaretę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz