Kasza jaglana w troszkę innym wydaniu niż dodatek do obiadu.
Zamieniłam ją w podstawę tarty, do której możemy dodać
dowolny ulubiony farsz - zarówno mięsny jak i wegetariański.
Moja wersja jest bezmięsna.
Szpinakowa tarta z kaszy jaglanej :)
Składniki na tartę:
200g kaszy jaglanej
1 łyżka lubczyku
3 łyżki oliwy
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
Wykonanie:
Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącym strumieniem wody - porządnie.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem lubczyku
( w proporcji 2 szkl. wody na 1 szkl. kaszy).
Ugotowaną odsączamy.
Dodajemy do kaszy oliwę i siemię lniane i mieszamy blenderem na w miarę jednolitą masę.
Dodajemy do kaszy oliwę i siemię lniane i mieszamy blenderem na w miarę jednolitą masę.
Doprawiamy solą i pieprzem, ewent.lubczykiem.
Wykładamy na formę do tarty -wysmarowaną tłuszczem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C- przez 10 minut.
Składniki na farsz:
Pęczek szpinaku świeżego (ewent.opakowanie mrożonego)
Cebula
Por (kawałek 5 cm)
6 pieczarek
4 ząbki czosnku
150 g sera feta
Bazylia, oregano, sól, pieprz,
Garść orzechów nerkowca.
Na rozgrzanej patelni, na 2 łyż.oliwy, smażymy pokrojoną drobno cebulkę,
pokrojone pieczarki, poszatkowanego pora.
Gdy wszystko zmięknie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,
sól, pieprz, bazylię, oregano.
Mieszamy i na końcu wsypujemy ser feta i garść orzechów nerkowca - dokładnie mieszamy.
Wykładamy farsz na tartę i zapiekamy wg wyżej wymienionych wskazówek
Do farszu możemy dodać inne składniki, np.suszone pomidory, ziarna słonecznika,
smażone tofu albo kawałki mięsa.
0 komentarze:
Prześlij komentarz