Szybki przepis na chleb bez glutenu.
Coraz częściej zdarzają się osoby z nietolerancją glutenu.
Coraz więcej słyszy się o zgubnym działaniu pszenicy.
Przychylam się do tego, że pszenica dzisiaj nie ma nic wspólnego z tym, czym była dawno, dawno temu, i więcej szkodzi niż pomaga.
Dlatego taki chlebek jest alternatywą dla tych, którzy szukają czegoś do kanapki , a nie koniecznie tego co białe i powszednie :)
Składniki:
250g mąki gryczanej,
150g mąki ryżowej,
100g mąki kukurydzianej,
8g suchych drożdży,
600ml wody letniej,
1 łyżka plaska soli,
1 łyżka cukru,
2 łyżki siemienia lnianego,
Ewent. Pestki dyni i co w duszy gra.
150g mąki ryżowej,
100g mąki kukurydzianej,
8g suchych drożdży,
600ml wody letniej,
1 łyżka plaska soli,
1 łyżka cukru,
2 łyżki siemienia lnianego,
Ewent. Pestki dyni i co w duszy gra.
Wykonanie:
Jest bagatelne. Po prostu mieszamy wszystko :)
Wyrabiamy aż składniki się połączą.
Wykładamy do foremki - najlepiej sylikonowej, bo nie trzeba jej natłuszczać i nic nie przywiera.
Odstawiamy chleb aż podrośnie lekko - na ok. 30 min.
Pieczemy 50 min. 200 stopni C.
A tu wersja w mini foremkach :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz