Z nutką cytrusów, wanilii i cynamonu.
Najlepszy do naleśników, jako dodatek do owsianki lub smarowidło na kanapkę.
Niektórzy zjadają łyżkami prosto ze słoiczka :)
Składniki:
1 mała dynia
2 pomarańcze
2 cytryny
1 laska wanilii
300g cukru na każdy kilogram dyni
cynamon wg upodobania
Wykonanie:
Obraną, pokrojoną na mniejsze kawałki dynię wrzucamy do garnka.
Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.
Kiedy dynia zmięknie, wsypujemy cukier i dodajemy pokrojone 2 pomarańcze (bez białej błonki).
Cytrynę parzymy we wrzątku.
Ocieramy skórkę cytryny, wyciskamy sok i wszystko
dodajemy do dyni.
Gotujemy jeszcze ok.10 minut, często mieszając,
aż cukier się porządne rozpuści.
Po chwili dodajemy laskę wanilii (ziarenka i patyczki) oraz tyle cynamonu, ile lubimy.
Dusimy wszystko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Pamiętamy o częstym mieszaniu!
Dyni lubi się przypalać!
Na koniec wyjmujemy patyczki wanilii a resztę blendujemy na gładką masę.
Gotowy dżem - jeszcze gorący - przekłądamy do wyparzonych słoiczków.
Mocno zakręcamy i stawiamy do góry nogami.
Zostawiamy do wystygnięcia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz