Kolejna odsłona tego, co można zrobić z tego pysznego mięsa.
Tym razem sarna dla prawdziwych smakoszy.
Będzie esencjonalnie i ostro :)
Składniki:
spora sztuka mięsa sarniego (można użyć wołowego)
4 papryki
1 marchewka
1 duża cebula
500 g pieczarek
świeża natka pietruszki
bulion warzywny ok. 2 L.
tłuszcz zwierzęcy do smażenia (np.smalec wieprzowy)
Przyprawy;
sól, pieprz, chilli, papryka słodka wędzona,
ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy
Wykonanie:
Mięso kroimy w paski, pozbywając się białych błonek.
Moczymy w misce wody, odsączamy na sitku.
Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 200 st.C.
Trzymamy 10 minut, aż skórka się zmarszczy.
Wyciągamy - zdejmujemy skórkę z papryki
i kroimy miąższ w paseczki.
Cebulę obieramy i siekamy w piórka.
Pieczarki myjemy, oczyszczamy i drobno kroimy.
Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu - na tłuszczu zwierzęcym koniecznie!
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia bulion warzywny (ok.2L)
Usmażone cebulę i pieczarki wrzucamy do bulionu.
Następnie podsmażamy paprykę i startą marchewkę - z dodatkiem czerwonej wędzonej papryki.
Wrzucamy do garnka.
Odsączone mięso rumienimy na rozgrzanym tłuszczu i wkładamy do garnka z resztą składników.
Dosypujemy: 2 liście laurowe, kilka ziaren jałowca, ziele angielskie,
sól (sporo) do smaku, sporo pieprzu i odrobinkę chilli.
Gotujemy wszystko 2 godziny na małym ogniu.
Smakujemy sos.
Jeżeli uważacie, że potrzeba soli lub pieprzu - dodajcie.
Mięso ma być bardzo miękkie.
Gdy sos będzie zbyt wodnisty, można go zaprawić mąką:
do szklanki nasypać 2 czubate łyżki mąki, dopełnić wodą i rozmieszać na gładką masę.
Wlać powoli do sosu, ciągle mieszając.
Gotować jeszcze 5 minut, uważając, żeby nic się nie przypaliło.
Gotowe danie posypujemy natką pietruszki :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz